Grade 5 Learning the Importance of Forests with Hutan Itu Indonesia

Grade 5 students have just explored a unit under the theme of “Sharing the Planet”. We inquired into the concept of adaptation, circumstances that lead to adaptation and how living things have adapted in response to the environment. Yesterday we had an opportunity to learn from two guest speakers, Kak Didie and Kak Fajri, from Hutan Itu Indonesia, an organization that promotes forest conservation. They presented the materials on the types of forests in Indonesia, the biodiversity, endemic animals and plants of Indonesia and human responsibilities to conserve forests.

It was a rewarding experience. We learnt how important it is for humans to take care of the environment. Everybody has the responsibility to raise awareness on this topic and everybody can help. Hutan Itu Indonesia has held programmes to promote their campaign on forest conservation, such as competitions through social media, tree adoption, support to ecotourism, music concert, etc. They also cooperate with other parties, including the government and other non-governmental organizations. We can also take part in this positive movement.

Thank you very much, Kak Didie and Kak Fajri. We’ve learnt a lot from this session and we want to continue spreading the message about the importance of forest conservation, for the better future.

Siswa kelas 5 baru saja mengeksplorasi sebuah unit dengan tema “Sharing the Planet”. Kami mempelajari konsep adaptasi, kondisi yang menyebabkan makhluk hidup harus beradaptasi, serta bentuk-bentuk adaptasi sebagai respons terhadap tantangan dari lingkungan. Kemarin, kami berkesempatan untuk belajar dari dua orang narasumber, yaitu kak Didie dan Kak Fajri, dari Hutan Itu Indonesia, sebuah lembaga yang mengampanyekan konservasi hutan. Mereka mempresentasikan maeri tentang tipe-tipe hutan, keanekaragaman hayati, hewan dan tumbuhan endemik Indonesia, serta tanggung jawab manusia terhadap pelestarian hutan.

Hal ini merupakan pengalaman yang sangat berharga. Kami belajar pentingnya menjaga kelestarian alam. Setiap orang memiliki tanggung jawab yang sama untuk menyebarkan kesadaran terhadap topik ini dan setiap orang dapat turut mengambil bagian. Hutan Itu Indonesia memiliki berbagai program untuk menyebarkan kampanye positif ini, misalnya melalui berbagai kompetisi melalui media social, adopsi pohon, dukungan terhadap ekoturisme, mengadakan konser music, dan sebagainya. Mereka juga mengadakan kerja sama dengan pemerintah, serta lembaga swadaya masyarakat lainnya. Kita pun juga dapat terlibat dalam gerakan positif ini.

Terima kasih banyak, Kak Didie dan Kak Fajri. Kami belajar banyak hal dari sesi ini dan kami ingin terus berkomitmen untuk menyebarluaskan pesan akan pentingnya konservasi hutan, demi masa depan yang lebih baik.