Grade 9 Parent Presentation: The Smallest Things Can Do More than You Think

“The smallest things can do more than you think” was the theme for Grade 9 Parent Presentation, which was held on 19th October 2018 in the Amphitheatre of Sekolah Pilar Indonesia. In this Parent Presentation, Grade 9 students presented drama and music performances which represented their learning in some subjects, namely Maths, Science, Humanities, Arts and Music. They prepared the presentation in about two weeks. They performed so confidently and well that the audience was entertained and got some important information about a natural disaster and how to deal with it.

The theme they took was part of their reflection on how some people think that they can’t do anything because they don't have any power or authority to do so for others or the environment. They wanted to emphasize that small things people do can bring impacts to others. This could be a wakeup call for all of us to do what we can to help others.

Along with this performance, they held a Charity Bazaar to raise donation for our friends and families in Palu and Donggala who were impacted by the very damaging earthquakes. Grade 9 students wanted to do something to help them. They sold snacks and drinks and collected money for the charity. The result of the bazaar has been donated to some areas in Palu and Donggala including a public school. Thank you very much, Ibu Erwianty, one of the Grade 9 parents who had helped the school in the distribution of the donation. The students hope that more and more people are willing to do good things for others.

"Hal kecil dapat menjadi hal yang berharga" merupakan tema dari Grade 9 Parent Presentation, yang diadakan pada tanggal 19 Oktober 2018 di Amphitheatre Sekolah Pilar Indonesia. Pada Parent Presentation tahun ini, Grade 9 mempersembahkan penampilan drama dan musik, yang merepresentasikan pembelajaran mereka di beberapa mata pelajaran, seperti Matematika, IPA, IPS, Kesenian, dan Musik. Mereka mempersiapkan pertunjukan tersebut selama sekitar dua minggu. Mereka tampil dengan sangat percaya diri dan dapat memberikan informasi tentang bencana alam, serta bagaimana menghadapinya.

Tema yang diangkat merupakan bagian dari refleksi mereka tentang bagaimana beberapa orang berpikir bahwa mereka tidak memiliki daya untuk berbuat bagi orang lain maupun lingkungan. Siswa kelas 9 ingin menekankan bahwa hal kecil yang kita lakukan untuk orang lain dapat bermanfaat. Hal ini dapat menjadi pengingat bagi kita semua.

Bersama dengan penampilan tersebut, mereka juga mengadakan bazaar amal untuk mengumpulkan sumbangan bagi teman-teman dan saudara kita di Palu dan Donggala, yang terkena musibah gempa bumi. Siswa kelas 9 menjual makanan ringan serta minuman, yang hasilnya akan dipergunakan untuk amal. Hasil bazaar tersebut didonasikan kepada berbagai area di Palu dan Donggal, termasuk kepada sebuah sekolah negeri. Terima kasih banyak, Ibu Erwianty, salah satu orang ua siswa, yang telah membantu penyaluran donasi. Siswa kelas 9 berharap bahwa semakin banyak orang yang tergerak hatinya untuk berlaku baik kepada orang lain.